Veel onbegrip over handhaving op Gestelse terrassen

Het is nog maar een week geleden dat de horeca-ondernemers met de burgemeester en wethouder Van der Aa hebben geproost op het feit dat ze eindelijk weer open konden. Maar nu kon diezelfde burgemeester ineens geen goed meer doen. Aanleiding: een bezoek dat handhavers van de gemeente eerder deze week brachten aan de horeca in het centrum van Gestel. “Ik begrijp de frustratie van de ondernemers heel goed,” stelt Yvonne Matthijsse van De Gestelse Coalitie, “want als je als gemeente je ondernemers ruimte wilt geven dan past daar geen strikt handhavingsbeleid bij en zeker niet in de eerste week dat er weer een beetje ruimte is. Wij plaatsen daar als Gestelse Coalitie grote vraagtekens bij en hebben de burgemeester dit weekend meteen om uitleg gevraagd.”

“Het gaat ons vooral om de manier waarop”

“Voor alle duidelijkheid: Wij stellen de regels voor het openstellen van de terrassen niet ter discussie,” gaat Matthijsse verder. “Het gaat ons vooral om de manier waarop. Toen de burgemeester samen met wethouder Van der Aa op pad ging met flessen champagne om de ondernemers een hart onder de riem te steken, waren de regels al bekend. Waarom zijn zij toen niet in gesprek gegaan met de ondernemers, in plaats van, zoals nu is gebeurd, achteraf handhavers te sturen.

Want met de regels in de hand, hadden zij op dat moment al kunnen constateren dat geen van de horeca-ondernemers in het centrum voor 100% aan de regels voldeed. En of je het nu wel of niet eens bent met die regels, het was in ieder geval eerlijker en duidelijker geweest en het had heel veel frustratie bij alle betrokkenen kunnen voorkomen”, aldus Matthijsse, die overigens blij is dat de horeca-ondernemers zich zo coöperatief hebben opgesteld, waardoor gelukkig erger voorkomen kon worden. “Dat verdient echt een heel groot compliment.”