Blauwe zone in het centrum van Gestel komt er voorlopig niet

Blauwe zone in het centrum van Gestel komt er voorlopig niet

De Gestelse Coalitie stelt vragen aan de wethouder

Het centrum van Sint-Michielsgestel begint meer en meer vorm te krijgen, iets waar heel veel Gestelnaren alleen maar ontzettend blij mee zijn. Maar overal waar nieuwe plannen worden gerealiseerd ontstaan ook nieuwe uitdagingen. Een van die uitdagingen is de parkeer- en verkeerssituatie rondom het Adrianusplein.

Nu de meeste winkels in het Dommelsch Huys open zijn wordt het drukker en drukker op dit plein. Op piekmomenten is de parkeercapaciteit onvoldoende en staan er zelfs auto’s op het veldje naast het plein. Op zich niet zo vreemd; bij de start van het centrumplan was immers al bekend dat er in de toekomst onvoldoende parkeercapaciteit zou zijn.

In januari al zorgen
Op 24 januari van dit jaar heeft De Gestelse Coalitie in de gemeenteraad aandacht gevraagd voor deze situatie. Wethouder van Hulsbeek gaf toen aan dat het overgrote deel van de parkeerproblemen veroorzaakt werd door de bouwwerkzaamheden aan het Dommelsch Huys en op het Petrus Dondersplein. Ook zei hij dat er in februari een vergunning zou worden aangevraagd voor de invoering van een blauwe zone in het centrum. Daarmee zou het tekort aan parkeerplaatsen worden opgelost. Tijdelijke maatregelen zoals extra betonplaten aan de overkant zouden worden onderzocht.

Nu zijn we bijna 4 maanden verder en is er nog altijd niets gebeurd. Intussen is het Dommelsch Huys opgeleverd en zijn er geen bouwwerkzaamheden meer op het plein. En hoewel het aantal  parkeerplaatsen alleen maar is toegenomen, is er qua drukte op het Adrianusplein niets veranderd. Reden voor de Gestelse Coalitie om nog eens navraag te doen bij de wethouder. Want waarom is die blauwe zone er nog steeds niet? En is dat dan wel de oplossing?

Toch geen blauwe zone
Afgelopen donderdag kwam de wethouder met een verrassende mededeling: De eerder aangekondigde blauwe zone blijkt er voorlopig helemaal niet te komen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald denken wij dan: onderbouwing voor het effect van die blauwe zone heeft immers altijd ontbroken. De wethouder wil nu eerst de resultaten van een parkeeronderzoek afwachten. Op zich logisch, maar dat onderzoek kan pas plaatsvinden als het hele centrum klaar. Dit betekent dat er voorlopig dus helemaal niets gebeurt om de parkeerdruk te verminderen.

 

Tijdelijke maatregelen
Dit baart de Gestelse Coalitie zorgen, want binnenkort wordt er weer volop gesloopt en gebouwd in het centrum. De bibliotheek, de Emté en het hoefijzer maken plaats voor nieuwbouw. Wellicht handig om eens over tijdelijke maatregelen na te denken? Deze vraag stelden wij al in januari en hebben we afgelopen donderdag opnieuw gesteld. Verder dan een toezegging voor extra parkeerplaatsen op het moment dat de sloopwerkzaamheden van het hoefijzer beginnen, kwam de wethouder niet. En Intussen duren de parkeerproblemen voort. Om over de verkeersveiligheid nog maar te zwijgen…

Wij blijven de situatie kritisch volgen. Vragen en/of opmerkingen n.a.v. dit artikel? Mail naar info@degestelsecoalitie.nl of kijk op www.degestelsecoalitie.nl

Lees hier het artikel in het Brabants Dagblad over dit onderwerp.

Related Posts