Verkeer & parkeren: Iedereen ziet toch waar het fout gaat?

Verkeer en vervoer

Binnen onze gemeente is er met het oog op verkeersveiligheid nog voldoende werk aan de winkel. Het is druk en er wordt hard doorgereden. Dat kan en mag op sommige plekken best wat minder en daarnaast gaat het op een aantal plekken veel te vaak mis.
Enkele bekende knelpunten:

► Te hard rijden op de Nieuwstraat (centrum)
► Uitrit Sportpark Zegenwerp
► Te hard rijden op de Theerestraat
► Uitrit Parkeerterrein Albert Heijn
► Verkeerschaos bij de basisscholen
► Uitrit Medisch Centrum Schijndelseweg
► Enzovoort…

Of de oplossing nu zit in verkeersremmende maatregelen, omleidingen, flitspalen of vormen van handhaving: Feit is dat goed moet worden gekeken naar wat werkt én waar de nood het hoogste is. En dan maatregelen treffen.

Daarnaast kennen we in onze gemeente – met name in de kern Sint-Michielsgestel – verschillende locaties waar op dit moment sprake is van grote parkeerproblemen, met de (toekomstige) parkeerchaos in het centrum van Gestel als het meest schrijnende voorbeeld.
Voor er ook maar één paal de grond in was gegaan, is er in 2018 een parkeeronderzoek uitgevoerd waarop de gemeente zijn toekomstige parkeerbeleid heeft gebaseerd. Let wel, ten tijde van dit onderzoek stonden de hoefijzerwinkeltjes nog op het plein en kon je nog boodschappen doen én parkeren bij de Emté. De resultaten van dit onderzoek kwamen in 2020 beschikbaar en hebben wij destijds al kritisch geanalyseerd. Bij het maken van deze analyse vielen wij van verbazing in verbazing. Los van het feit dat het desbetreffende onderzoek feitelijk concludeert dat er in de toekomst tekorten zullen ontstaan, trekken wij de validiteit en representativiteit van dit onderzoek ernstig in twijfel. Cijfers kwamen niet overeen, gebieden ver buiten het centrum werden meegewogen en het Meanderplein werd als serieuze parkeerplek voor het doen van boodschappen bij de Albert Heijn gekenmerkt.

Onder aan de streep heeft het niets uitgemaakt, want de wethouder heeft alleen de positieve conclusies meegenomen en de negatieve conclusies naast zich neergelegd.
Dit gaat een ‘I Told You So’-verhaal worden: Iedere inwoner van Sint-Michielsgestel kan wekelijks op vrijdag en zaterdag met eigen ogen zien, wat voor ellende de tekorten nu al opleveren. En dan is het centrum nog niet eens klaar!

Related Posts