Mijlpaal Frans den Otter: 25 jaar raadslid

Frans den Otter 25 jaar raadslid “bekroond” met een mooi artikel in het Brabant Dagblad. Van harte gefeliciteerd Frans met deze mijlpaal!

 

Nestor Frans den Otter zit 25 jaar in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel.

Nestor Frans den Otter zit 25 jaar in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel. © Domien van der Meijden

Nestor Frans den Otter 25 jaar raadslid in Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL – Frans den Otter (75) zit 25 jaar in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel. Eenderde van zijn leven. Dat komt niet veel meer voor. Wat bezielt de in Halder geboren en getogen Gestelaar om zijn politiek stoeltje zo lang warm te houden?

Dat is kortweg wat Frans Den Otter (75) al 25 jaar drijft om in de politiek te zitten. Eerst in de partij Gestels Belang, later in de Gestelse Coalitie. ,,Hoeveel tijd er in gaat zitten, dat interesseert me eigenlijk niet zo. Ik zie het als een hobby”, zegt Den Otter.

In de oppositie heb je vaak maar weinig te melden, vanwege de macht van het getal
Frans den Otter, Raadslid Gestelse Coalitie

Als nestor van de raad maakte hij verschillende burgemeesters mee en nog meer coalities. ,,Het scheelt wel als je zelf in de oppositie zit. Dan heb je vaak, vanwege de macht van het getal, maar weinig te melden. Dat is een keihard politiek gegeven. Je krijgt dan bijna niemand mee voor je idee of gedachtegoed. Dat steekt wel eens.”

Altijd geduld meenemen naar de raadzaal

Geduld en vasthoudendheid zijn volgens Den Otter dan soms de beste kwaliteiten om mee naar de raadzaal te nemen. ,,Neem ontmoetingscentrum De Huif. ‘Daar heb je hem weer’. ‘Gaat het weer over De huif?’, kreeg ik dan te horen. Maar wat gebeurde er tijdens de oude ‘kulturhus’-discussie en geld reserveren voor renovatie en nieuwbouw? Juist. Precies waar ik bang voor was. Eerst kwam Den Durpsherd aan de beurt, toen De Litserborg. En toen…? Toen was het geld op en zou De Huif niet meer kunnen. Gelukkig hebben we dat later kunnen repareren met 3,6 miljoen euro.”

Slepende centrumplan een van de dieptepunten

Een paar dieptepunten dan uit die 25 jaar. Wat had politiek anders gemoeten? Frans den Otter aarzelt daar niet zo lang over. ,,Het centrumplan. Ja, dat is zeker. We hadden al die deelgebieden niet op een hoop moeten gooien in één groot centrumplan. Dat veroorzaakte een enorme vertraging en kostte Gestel bergen geld. Alles wachtte op van alles. Toen we weer het licht zagen en met onderdelen aan de slag gingen, kwam er schot in de zaak. Een dure les, die miljoenen heeft gekost.”

Schinck zette gemeentehuis Berlicum en Den Dungen te koop

De bouw van het nieuwe gemeentehuis is volgens Den Otter ook zo’n ding. ,,Oud-burgemeester Ger Schinck zette het gemeentehuis Berlicum in de verkoop en ook in Den Dungen. En noodunits in Gestel. Er was geen weg meer terug. Nieuwbouw is goedkoper dan verbouwen, zei hij elke keer tegen mij.”

In het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel wordt de nieuwe multifunctionele accommodatie De Meander gebouwd.

In het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel wordt de nieuwe multifunctionele accommodatie De Meander gebouwd. © Domien van der Meijden

,,Maar het nieuwe gemeentehuis bleek na het samengaan met Boxtel in een te grote jas te zitten. Dat is de kennis van nu. Ik hoop dat het nu goed komt met de nieuw multifunctionele accommodatie in het Gestelse gemeentehuis. Dat hoop ik echt. Ook voor alle gebruikers van De Huif. En ik hoop dat we na 3,6 miljoen en nog eens 1,7 miljoen niet opnieuw weer in de portemonnee moeten voordat het helemaal klaar is.”

Gelukkig voor harmonie aparte ruimte in Gestel

Bij de Litserborg ging het ook niet goed. ,,Bij de nieuwbouw van de vier ruimten heeft de isolatie van de afzonderlijke ruimten niet goed uitgepakt. De verhuurbaarheid van de ruimten levert daardoor problemen op. Aanpassen kost veel geld en daar hebben we van geleerd. Gelukkig wordt bij het gemeentehuis in Gestel wél een aparte ruimte gebouwd voor de harmonie. Dan heb je dat probleem niet.”

Wat er heel goed ging volgens Den Otter? ,,Nou, ik denk aan de verbouwing van Den Durpsherd. Het loopt daar echt uitstekend. En het sportcomplex in Den Dungen. Daar is toen, ondanks ambtelijke drukte in het gemeentehuis, toch snel en adequaat gewerkt aan een prachtig sportpark.”

Plannen in de maak voor de omgeving van de Grienselhof.

Plannen in de maak voor de omgeving van de Grienselhof. © Domien van der Meijden

Wat Den Otter wel steekt in de politiek is het soms nodeloos vertragen van ontwikkelingen. ,,We hadden toch samen afgesproken dat we na de fusie van de voetbalclubs en de verhuizing naar Zegenwerp, op Heidelust (SCI-terrein) snel plannen zouden ontwikkelen voor sociale woningbouw, of althans een flink aandeel sociale woningen. Nee, nou moeten we plots weer pas op de plaats maken. Komt er eerst een gebiedsvisie voor Theereheide. Weer wachten. Dat gevoel heb ik ook bij de Grienselhof en Blauwe Scholk in Den Dungen. Tja, ook dat is politiek. Ik zei het al eerder. Geduld.”

Wat de Gestelse politiek wel heel erg siert is volgens de nestor de sfeer van het debatteren en ‘de derde helft’. ,,We kunnen soms op het scherp van de snede met elkaar in debat gaan. Maar zelden wordt er op de man gespeeld. En na afloop samen een pilsje drinken. De politieke werksfeer is dus nog steeds prima. Er zijn ook gemeenten waar dat anders gaat.”

Related Posts